Bamnuszparketta előnyei - Bambuszparketta vásárlás

Bambusz parketta vásárlás
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

A Bambuszparketta előnyei

A bambusz parketták bambusz növényből készülnek. A ma kapható bambusz parketták nagy része Kínából és Ázsia más vidékeiről származnak. A parketta készítése során felhasznált bambuszfajta közismert nevén a moso bambusz.

Tulajdonságok

A bambusz parketta egy vonzó lehetőséget nyújt, mivel fizikailag nagyon hasonlít a kemény fákra. A bambusz gyártása során növelik ellenálló képességét, tartósságát, illetve a rovarokkal és nedvességgel szembeni ellenálló képességét, míg a parketta környezetbarát tulajdonsága megmarad. A bambusz keménysége 1180-tól (hő kezelt) 1380-ig (natúr) változhat (Janka Ball teszt alapján), szemben a vörös tölggyel (1290) fehér tölggyel (1360), juharfával (1450) és hikorifával (1820) (Minél magasabb a szám, annál keményebb az anyag).

Gyártási folyamat

A bambusz parkettának különböző formái léteznek. Mindegyik fajta gyártási folyamata különbözik legfőképpen a gazdaságos előállítás és a helyi adottságok szerint.

A legnépszerűbb bambusz padló fajták

A legnépszerűbb fajtához, főleg délkelet Ázsiában, olyan vékony bambusz szárakat használnak fel, amilyen vékonyat csak lehet. Levágják azonos hosszúságúakra és festik, lakkozzák vagy csak egyszerűen természetes formájában használják fel. Ezután fa gerendákra vagy nagyobb bambusz rudakra szögezik a szárakat. Ez azt eredményezi, hogy nagyobb lyuk lesz minden egyes szár között; az egyenletes felülettel és a feszességgel nem foglalkoznak. Ezt a technikát cölöpökön álló házak építésénél használják, amely jobb szellőzést eredményez főleg a melegebb nyári hónapokban.

Megmunkált bambusz parketta

Az észak amerikai piacon megtalálható legnépszerűbb bambusz parketta fajtákat magas fokon megmunkálják. A bambusz parkettákat tipikusan az érett bambusz rudak vagy szárak csíkokba vágásával gyártják. Ezeket a rudakat keresztben elvágják, majd csíkokba vágják a kívánt szélességtől függően. A külső héjat és csomókat eltávolítják. A keményítő és a cukrok eltávolítása érdekében a bambusz csíkokat bórsavban vagy citrus lében forralják. A bambuszt ezután megszárítják és felületét egyenletessé teszik. A két természetes szín a natúr (a bükkfához hasonlít) és a hő kezelt (a tölgyhöz hasonló). Amennyiben sötétebb színben kívánják előállítani a bambusz parkettát akkor ellenőrzött nyomáson és hőmérsékleten gőzölik. A bambusz színe ekkor barnásra változik. A hő kezelt bambusz lágyabb a nem hő kezelt fajtáknál. A hőkezelés jelentősen csökkentheti a parketta végső keménységét, azt eredményezve, hogy lágyabb lesz, mint néhány fenyő és néhány közismert vörös tölgy fajta. A legtöbb bambusz parkettánál urea formaldehidet (UF) használnak a ragasztáshoz a laminálás közben. Habár az UF gyanták használata, amely elnyeli a szerves illékony komponenseket (volatile organic compounds, VOC), zárt térben káros, de relatíve kisebb mennyiségben használják fel a gyártás során ezt az anyagot, mint egyéb anyagok, például a pozdorja lap gyártása során. Léteznek olyan bambusz parketták, amelyek gyártása során nem formaldehidet használnak. Néhányat felsorolnak a GreenSpec Directoryban (Egy lista a környezetbarát termékekről). A lapokat ez után nagy hőmérsékleten összenyomják, hogy a ragasztó elérje hatását. A kezelt deszkákat ezután síkra munkálják, homokkal szórják be és hornyokat vájnak bele. Végül lakkozzák és a lakk ultraibolyás kezelést kap. A megmunkált bambusz parkettákat lécek formájában árulják horizontális vagy vertikális irányú szálakkal. A bambusz parkettákat vertikális és horizontális osztályba is lehet sorolni. A vertikális bambusz parkettán, a vertikális léceken az alkotó elemek vertikálisan vannak beillesztve a legkeskenyebb oldalukkal kifelé, és egymás oldalához vannak laminálva. A kész parketta léc felülete vonalas és majdnem egyenletes. A horizontális bambusz parkettában horizontálisan vannak elhelyezve az alkotó elemek a legszélesebb oldalukkal kifelé, majd egymás oldalához nyomják őket és magas nyomáson laminálják. A kész horizontális parketta felületén láthatóak a bambusz növényben véletlenszerűen elhelyezkedő csomók. A klikkes bambusz parketták rakhatóak le a legkönnyebben. Minden egyes parketta lécen van egy klikkes illeszték, amely segítségével pontosan egymásba klikkelhetőek. A bambusz lécek kiválasztásával és a különböző színekkel rengeteg féle stílust lehet létrehozni.

Környezetbarát tulajdonságok

A bambusz környezetbarát és gyorsan megújuló anyag. A fához képest a bambusz sokkal gyorsabban nő, mivel a bambusz egy fűféle. A moso bambusz az elsődleges fajta melyet felhasználnak a tömör fa parketta és a szalag parketta gyártása során. A moso bambusz 119 cm-re is megnőhet 24 óra alatt és 24 méter magasra 40 vagy 50 nap alatt. A bambusz körülbelül 3-5 év alatt válik teljesen éretté. A hagyományos keményfák 20 - 120 év alatt érik el az érettség állapotát. A bambuszt a nélkül lehet betakarítani, hogy újra kellene ültetni a növényt, mivel a gyökérzet érintetlenül marad a betakarítás során. A rizóma gyökérzet képes a talajt megtartani, megvédve ezzel azt az eróziótól. A rizóma gyökérzet horizontális szárakból áll, amely a felszín alatt nő és segíti a növényt a vegetatív növekedésben. A rizómás növények oldal irányban terjeszkednek. A Lacey törvény az utóbbi időben szigorította a faáruk eredet megjelölési kötelezettségét. Habár a törvény végrehajtása még mindig kérdéses. A bambusz öt év alatt éri el a betakarításra érett állapotot. Egy olyan erdőben, ahol a termelést folyamatosan fent akarják tartani, az erdőnek csak a 20%-át vágják ki évente, hogy öt év alatt az erdő 100%-a legyen betakarítva. Természetes környezetében nem igényel öntözést, rovarirtást és trágyázást. Kevés kártevő szereti a bambuszt, így a növény nem igényli a rovarirtást. A bambusz parketta megfelel a Forest Stewardship Council (FSC, Erdőgondoksági Tanács, megfelelő magyar hatóság nem létezik) szabványainak és a fenntartható környezetgazdálkodási és társadalmi felelősségvállalás kritériumainak. Továbbá számos parketta létezik, amely megfelel ezeknek a követelményeknek. A bambusz akár 70%-kal több szenet is leköthet egy évben, mint a keményfa. Ezek a tényezők tartják alacsonyan a széndioxid kibocsátás szintjét. A termék szállítása közben kibocsátott széndioxid mennyiségét általában nem veszik figyelembe. Az Egyesült Államokba érkező bambusz nagy része Kínából érkezik hajón az országba, majd teherautón szállítják le a forgalmazónak. A United States Green Building Council (Egyesült Államok zöld ház tanácsa) Leadership in Energy and Environmental Design (Vezetés az Energia és Környezettudatos Tervezésben) nevű programja engedélyezi a bambusz parketta használatát, amiatt hogy az gyorsan megújuló forrásokból nyerhető. Habár ezzel ellenkező vélemények is léteznek mezőgazdasági és gyártási kérdésekben, a bambusz ültetése során végzett erdőirtás és a karcinogén vegyületeket illetően, mint például az urea formaldehid, melyet néhány termék laminálásakor adnak a ragasztóhoz.  

powered by: Horizont Informatika